Ga voor de rasstandaard, informatie over gezondheid of andere info naar de website van de rasvereniging, de NVJRT.


Hier het verhaal over een beroemde reu op onze stambomen, Foxwarren Tommy. Omdat hij een bekende reu in Nederland en daarbuiten is,  en terug te vinden is in een aantal oudere pedigrees, hoort hij zeker in het verhaal over de Jack Russell terriër in ons land thuis.

Foxwarren Tommy: still going strong!

Tommy is geboren op 28 oktober 1992 bij de Foxwaren kennel van Eddy Chapman in Dorset.

Een jonge Tommy

Eigenaar Elly Bos bezocht destijds meerdere kennels in Engeland, nieuwsgierig naar de fokkers uit het land van herkomst van de werkende terriers,  en zocht nieuw bloed voor de Jack Russell Terrier populatie in ons land. “Toen Eddie Chapman rond Hemelvaart 1993 naar Nederland kwam om te keuren bracht hij hem voor me mee”.

Zijn afkomst verlochende zich niet: In de periode 1994 tot en met 1996 is hij op alle clubmatches van de Jack Russell Terrier Club Nederland (de JRTCN, voorloper van de NVJRT) uitgebracht en werd hier vijf keer Beste Reu en 4 keer de Best in Show! Hij werd opgenomen in het VR (Voorlopig Register voor een ras in opbouw waarmee de Jack Russell registratie in Nederland is begonnen).
Veel mensen vielen op Tommy, behalve natuurlijk de jaloerse tongen.
Vanwege zijn schoonheid,  goede show- en werkresultaat en zijn Engelse achtergrond werd Tommy veel gevraagd voor dekkingen. Hij behaalde naast de showkwalificaties ook nog zijn Werkhonden certificaat I en II en een GG diploma.  Er werden mooie nakomelingen geboren en er kwam vraag uit Australie naar deze reu, kon hij gekocht of geleast worden? 
“Omdat ik vond dat er genoeg “Tommybloed” in onze populatie aanwezig was EN omdat we voldoende Tommy-kinderen hadden waar ook mee gefokt werd, vond ik wel goed dat Tommy naar Yvonne Ryan van de Pickwick-kennel in Australie ging.“ vertelt Elly.

In Australie is Tommy opnieuw aangekeurd door 2 keurmeesters om in het officiele Australische stamboom opgenomen te worden, en hij heeft daar als dekreu dienst gedaan. Meerdere malen heeft hij een aanval van een brown snake overleefd, en hij maakte er een sport van om de grote giftige padden voor zijn rekening te nemen, tot grote ontsteltenis van Mrs. Ryan. 


In Australie zijn 12 directe nakomelingen van Tommy kampioen geworden.
Toen Yvonne Ryan hem wilde door verkopen naar een andere kennel omdat er ook weer voldoende bloed van hem aanwezig was,  heb ik hem in oktober 1999 terug gehaald naar Nederland. Ik had er geen zin in dat hij de hele wereld rond zou gaan, en 2,5 jaar na zijn vertrek was hij weer terug op Schiphol.

En nu leeft hij weer te midden van o.a. Border Terriers, Springer Spaniels, en Labradors in het Drentse. Sowieso in heel goede gezondheid, maar zeker in goede conditie voor een hond van 14 jaar als je bedenkt dat hij  zoveel gedaan heeft, gewerkt, en de halve wereld bereisd heeft. Hij heeft af en toe wat last van zijn rug en baalt dat hij niet meer op de stoelen kan springen om alles van de tafel te gappen. De Border Terriër dames houden hem er nu onder, maar hij gaat nog graag zijn neus achterna in de weilanden en hoort en ziet alles nog. 
“In zijn hele leven is hij nooit ziek geweest en we hopen dat dat zo blijft.”.

Foxwarren Tommy overleed op 21 maart 2009